WABI SABI DOM


Projekt

Prenova atrijske hiše

Lokacija

Ljubljana, Slovenija

Kvadratura

Interier 90 m2, atrij 75 m2

Investitor:

Zasebni

  • Jaka Babnik

Murgle so naselje pritličnih hiš, ki je po načrtih Marte in Franceta Ivanška nastajalo v več fazah od sredine šestdesetih do osemdesetih let. Hiše so dimenzionirane na način, da omogočajo prilagodljivost notranjosti za številne scenarije bivanja v različnih obdobij življenja in za različno strukturo ljudi.

Popolna prenova, montažne atrijske hiše je bila zahtevna in prav tako racionalno premišljena. V notranjosti so se odstranile vse predelne stene in prostori so se organizirali popolnoma na novo.

Hiša površine 90 m2 je namenjena bivanju dveh oseb. Srce hiše je otočna kuhinja, ki zasede vzhodni del hiše. Ta se na severni strani odpira v delovni kabinet. Sledi ji velika, ročno izdelana miza, izdelek oblikovalca Dejana Pfeiferja. Na koncu prostora je manjši dnevni prostor s počivalnikom. Na zahodni strani hiše sta spalnica in soba za goste oziroma druga delovna soba.

Notranji prostori se med seboj povezani, ločeni le s pohištvenimi elementi, kar omogoča nepretrgano povezavo med severnim in južnim delom hiše. Drsna vrata s svojim odpiranjem in zapiranjem razkrivajo in zakrivajo: enkrat se odpre prehod v kopalnico, delovno sobo ali predprostor, drugič se razkrijejo opečno rdeči korpusi domače knjižnice. Vse notranje pohištvo vključno s kuhinjskim pultom je izdelano iz beljene brezove vezane plošče. Pri izbiri barv smo se držali načela, kar je zunaj, naj bo tudi znotraj. Interier se tako umiri v opečno rdeči, beli, črni in barvi beljenega brezovega lesa.

Hiša je od zunaj prilagojena urbanizmu naselja, od znotraj pa je nastal interier, ki je na kožo pisan naročnikom in ustreza različnim scenarijem, od osredotočenega študijskega dela od doma, preko gurmanskih podvigov in užitkov, sprejemanja gostov, do živahnega družabnega življenja prebivalcev.


Več: INTERIER