GOZDNI PLANETARIJ

Umetniški projekt


Lokacija

Golovec, Ljubljana, Slovenija

Realizacija                   2022
Naročnik                      Mestna občina Ljubljana


Gozdni Planetarij je izobraževalno-didaktična točka, ki je postavljena v krajinskem parku Golovec v bližini Astronomsko-geofizikalnega observatorija.
Namen Gozdnega Planetarija je prikazati povezavo med vesoljem in naravo kot delom celote in neznanim, ki nas obkroža.
Sama lokacija je zelo zanimiva, saj se nahaja na vrhu grebena, kjer se že od II. svetovne vojne nahajajo manjše in večje vkopane luknje, katere lahko asocirajo na kraterje planeta in kjer se srečajo vsaj 3 pešpoti iz različnih smeri Ljubljane.
Nebesna-armilarna krogla ima možnost vrtenja in prikazuje ekvator, letni potek sonca in najsvetlejše zvezde v različnih delih leta.
Na delu sončeve oble je pritjenih 8 bližnjih planetov, narejenih iz različnih vrst slovenskega lesa, ki se nahajajo na področju Golovca. Prikažejo razmerje medsebojnih velikosti planetov glede na obseg sonca.
V neposredni bližini je izvedena lesena, lebdeča klop, na kateri je prikazanih 11 ključnih dogodkov v nastajanju vesolja v obliki ilustracij. Klop ima naslone, ki asocirajo na tektonske premike in globalne katastrofe, ki so v zgodovini planeta Zemlje povzročile korenite spremembe naravnega okolja.

  • Branko Čeak

Več: ART PROJEKTI